Otoklavın Kullanım Alanları

Otoklavlar, kuru ısı sterilizasyonu ile sterilize edilemedikleri için su içeren malzemelerin sterilizasyonunu sağlayan önemli cihazlardır. Ayrıca otoklavlar çeşitli amaçlarla da kullanılmaktadır.

  1. Belirli biyolojik atıkları dekontamine etmek ve ortamları, aletleri ve laboratuvar gereçlerini sterilize etmek için kullanılırlar.
  2. Bakteri, virüs ve diğer biyolojik materyalleri içerebilecek yasal düzenlemelere tabi tıbbi atıkların bertaraf edilmeden önce otoklavlanarak inaktive edilmesi önerilir.
  3. Tıbbi laboratuvarlarda, tıbbi ekipmanı, cam eşyayı, cerrahi ekipmanı ve tıbbi atıkları sterilize etmek için otoklavlar kullanılır.
  4. Benzer şekilde, kültür ortamının, otoklavlanabilir kapların, plastik tüplerin ve pipet uçlarının sterilizasyonu için otoklavlar kullanılır.

Önlemler

Otoklavların kullanımı oldukça basit olmasına rağmen, otoklav çalıştırırken uyulması gereken bazı önlemler vardır. Otoklav çalıştırırken uyulması gereken önemli önlemlerden bazıları şunlardır:

    1. Otoklavlar, yağ veya tozlar gibi su geçirmez veya suya dayanıklı maddeleri sterilize etmek için kullanılmamalıdır.
    2. Otoklav aşırı kalabalık olmamalı ve malzemeler, eşyaların buhar tarafından yeterli nüfuz etmesini sağlayacak şekilde yüklenmelidir.
    3. Otoklavlanacak öğeler her zaman ikincil bir kaba yerleştirilmelidir.
    4. Paketlenmiş atıkları otoklavlamak için sadece otoklavlanabilir torbalar kullanılmalıdır.
    5. Yeterli penetrasyonun sağlanması için eşyalar, buharın nüfuz etmesine izin veren bir şeye sarılmalı ve alüminyum folyo gibi malzemeler kullanılmamalıdır.
    6. Hazne içerisine yerleştirilen eşyalar haznenin yanlarına veya üst kısmına değmemelidir.
    7. Atıklar ve temiz maddeler ayrı ayrı otoklavlanmalıdır.
    8. Otoklav çalışırken asla kapağı açma girişiminde bulunulmamalıdır.
    9. Sıvı bileşenler asla kapalı kaplarda otoklavlanmamalıdır.
    10. Konteyner içindeki sıvı sadece 2/3 doldurulmalıdır rd sıvının dökülmesini önlemek için toplam hacmin.
    11. Eriyip otoklava zarar verebilecekleri için plastik veya polietilen tepsiler veya kaplar kullanılmamalıdır.
    12. Ayrıca yanıcı, reaktif, aşındırıcı, toksik veya radyoaktif malzemeleri, ev tipi ağartıcıları veya parafine gömülmüş dokuları asla otoklavlamayın.
    13. Kağıt, yanıcı bir madde olduğu için doğrudan otoklav içine yerleştirilmemelidir. Yangını önlemek için bio bag ayarında atık torbasında otoklavlanmalıdır.

Yorum yapın