Fumigasyon Nedir?

Fumigasyon İşlemi Nasıl Yapılır?

Fümigasyon genellikle şu aşamaları içerir: İlk olarak, fümigasyon için amaçlanan alan kapalı bir ortam oluşturmak için tamamen kaplanır. Sonra, fumigant, fumigasyon yapılacak alana bırakılır. Fümigant gazı boşluktan süzülür ve alandaki herhangi bir istilacıyı öldürür. Öldürürken, alan belirli bir süre boyunca izole tutulur. Son olarak, alan havalandırılarak zehirli gazların alandan çıkması sağlanır ve insanların girmesi için güvenli hale gelir. Uygulama başarılı olursa, fümigasyon yapılan alan artık güvenli ve haşere içermez.

Ameliyathaneler

Hastane yüzeylerindeki mikrobiyal ajanları azaltmak ve cerrahi alan enfeksiyonlarını kontrol altına almak için yüksek konsantrasyonlarda toksik kimyasallara sahip hastane odalarının fümigasyonu önerilir. Formaldehit fümigasyonu, mikrobiyolojik temizliğin gerekli olduğu alanlar için uzun zamandan beri kabul görmüş bir yöntem olmuştur. Formaldehit buharı ile fumigasyon, bilinen ve en yaygın kullanılan yöntemdir, çünkü maliyet-etkin bir prosedürdür. Ancak, güvenlik ve etkinlik endişeleri nedeniyle alternatif yöntemler aranır. Buharlaştırılmış hidrojen peroksit, aseptik işlem izolatörleri için ve daha yakın zamanda oda / tesis dekontaminasyonu için güvenilir bir alternatif olarak kullanılan kuru bir gazlı yöntemdir.

Fumigasyon Uygulamasında Kullanılan Kimyasallar

Metil bromid, üretimi ve kullanımı, ozon tabakasının incelmesi nedeniyle Montreal Protokolü tarafından kısıtlanıncaya kadar en yaygın kullanılan fumigantlar arasındaydı.

Yaygın olarak kullanılan kimyasallar ise;

  • 1,3 Dikloropropen
  • Dazomet (metil izotiyosiyanat öncüsü)
  • Kloropikrin
  • DBCP
  • Formaldehit
  • Hidrojen Siyanür
  • İyodoform
  • Metil İzosiyanat
  • Fosfin
  • Sülfüril Florür

Fumigasyon Güvenliği

Fümigasyon tehlikeli bir işlemdir. Genel olarak, fümigasyon işlemini yapan operatörün, fümigasyonu gerçekleştirmek için resmi sertifikaya sahip olması yasal bir zorunluluktur, çünkü kullanılan kimyasallar insanlar dahil çoğu yaşam formuna toksiktir. Kesinlikle bir çok böcek ilaçlaması yapan firmaların yapabileceği bir işlem değildir.

Uygulama sonrası alanın havalandırılması fümigasyonun kritik bir güvenlik yönüdür. Fumigant gazının paketi veya kaynağı ile fümigasyon yapılan ortamı ayırt etmek önemlidir. Fümigant paketi güvenli ve kullanılmış olsa da tehlikelidir. Fumigant gazını hala salmaya devam edebilir.

Fümigasyon sonrası

Fümigasyon sonrası aşama, fümigasyon bölgesinin insanlar için güvenli olup olmadığının belirlenmesi gerektiği için kritiktir. Fümigasyon çadırlarının sökülmesinden ve evin havalandırılmasından sonra, fümigantın dağılma seviyesini test etmek için bir boşluk cihazı kullanılır. Gümrükleme cihazları, fumigantların toksisite dağılım seviyelerini ölçmek için kalibre edilmiş elektronik cihazlardır. Alan, yalnızca haşere kontrol teknisyenleri tarafından güvenli olarak onaylandıktan sonra girilmesi güvenli olarak değerlendirilmelidir.

Yorum yapın